bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

Louis de Broglie



facebook twitter əjdaha lazımdı izlə dostlar   mən   googlla
kvant mexanikası - wave function - kvant fizikası - landau şkalası
başlıqdakı ən bəyənilən yazılar:

+4 əjdaha

1. * 1892-1987 fransız fiziki , kvant mexanikasının yaradıcılarından biri . ayrı-ayrı zərrəciklərin enerjisi və impulsunu hərəkətin dalğa xarakteristikaları (tezlik və dalğa uzunluğu) ilə əlaqəsini təsvir edən tənasübləri çıxarış edərək , mikrohissəciklərin ikili korpuskulyar təbiətini isbat etmişdir .

+3 əjdaha

2. gozel insan. umumiyyetle kvant mexanikasinin quruculari hamsi genc ve maraq dolu, oyrenme hevesi ile asib dasan genc fizikler olublar. meselcun dirac, shrodinger, heyzenberq ve s. leri.

broglie ise bunlardan daha cox guleruzlu ve uzune baxanda adamin icine rahatliq getiren dahilerdendir.

ailesi fransanin en taninmis ailesi olub. sorbonne universitetinde felsefe tehsili almaga baslayib daha sonra tarix oyrenmek qerarine gelib ancaq tarixden iyenib ve huquqa kecib. huququda sevmediyi ucun fizikada qerarlasib. elbetteki puankarenin kitablarini oxuduqdan sonra. sonralar fizika imtahanlarindan kece bilmediyi ucun butun umidi itib ancaq solvay konfransindan oxudugu notlarla beraber yeniden fizika calismaga baslayib. fransiz dilinde material az oldugu ucun ve ingilis dilini bilmediyi ucun cetinliklede olsa daha cox kitablar, meqaleler oxuyur. ve bu defe ozu meqale yazmaga baslayir.

belelikle kvant mexanikasinin esasini atan top 10 luqdan biridir.


sevirik seni broglie. en esas ailenin diger ferdleri kimi burokratiyadan uzaq dayanib esgerlikden nifret etdiyin ve elmi secdiyin ucun.

+4 əjdaha

3. hamı fizikada işığın dalğa yoxsa hissəcik olduğunu ayırd etməyə çalışdığı vaxtlarda, bunu elektronla müqayisə nəticəsində başa düşməyə çalışanda, birdən phd tələbəsi gəlir deyir ki, bəs işıq həm dalğa həm də hissəcik kimidirsə bəs elektron niyə elə olmasın? bidənə də düstur yapışdırır ora(1924). sonra bu teoriya george paget thompson tərəfindən sınaqdan keçirilir və düzgün olduğu ortaya çıxır. elektron da həm dalğa həm də hissəcik kimi özünü apır. de-broglie dalğa uzunluğu



hamısını göstər

Louis de Broglie