bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

...

rome

əjdahalar   googlla
viski - yazarların baxdığı seriallar - ən yaxşı film soundtrackları - həzz verən klassik musiqilər - yazarların favorit serialları - romeo və cülyetta - mükəmməl sözlər - rome total war - formula 1 - strategiya oyunları
    4. baresinde 1 ildi yazmag istediyim,hech cur vaxt tapib yaza bilmediyim dehshet serial. hbo ve bbcnin ortag ishidi,diger butun hbo ve bbc seriallari kimi bu serial da en xirda detalina qeder ishlenilib ve tam formada tamashachilarin qarshisina chixarilib,hem tarixi hem de filmin oz detallari cehetden. hetta bir chox sezar filmlerinden ferqli olarag *vercingetorix* tehrif olunmush edamini bele en etibarli menbelerden goturub deqiq formada verib adamlar. bu serialin bele underrated qalma sebebini ise hech vaxt basha dushmemishem,yeqinki serialda ejdahalar ve ya buzdan oluler olmadigi uchun tutmayib vaxtinda. serialda esas obrazlar *lucius vorenus* ve *titus pullo*du,hansiki bu iki obraz sezarin shexsi elyazmalarinda adlari kechen yegane 2 roma esgerleridi ve ikisi de sezarin 11ci legionunda ( (baxma: legio xi claudia) ) *centurion* rutbesinde olublar. pullo ve vorenus sezar legionlarinin simvolu olan, sezarin qalliya muharibesi vaxti itirdiyi *aquila*sini tapmag uchun marcus antonius terefinden axtarisha gonderilibler ve sezarin qartalini tapib getiribler. serialda pullo ve vorenusun obrazinda,onlarin firlanib-dolanib qarshilashan taleyinde roma senatinin daxili ishleri,xarici muharibeler,sezar ve pompeyin vetendash muharibesi,yuli ailesinin daxili meseleleri,daha sonralar ise *augustus* ve *marcus antonius*un vetendash muharibeleri kimi romanin o vaxtki en chetin,indiki tarix severleri uchun ise en maragli dovrlerinnen danishilir.
    serialin castina gelsek, bir chox tarixi serialda gorduyumuz bir birinden ayrilmayan ikili,sezar rolunda *ciaran hinds* ve marcus antonius rolunda *james purefoy* var,hansiki dunya film tarixinde anthony ve sezar obrazlarini bu ikisinnen daha yaxshi canlandirmish aktyorun olmadigini iddia edirem. sezarin sakitliyi,temkinliliyi ve ozune mexsus dushunme qabiliyyeti,ve anthonynin ozunden raziligi,teleskenliyi,kleopatraya olan sevgisi - bir sozle onun sonunu hazirlayan sheyler hamisi deqiqlikle gosterilib. diger sezar filmlerindeki mudrik anthony obrazinin saxtaligi bu serialda bashini guc,pul ve kleopatra ile itirmish mark anthony obrazi ile ile tamamile dagidilib,hansiki serialin en gozel terefi de ele budu. hech bir shishirtmeye,tehrife yol vermeden,tamamile obyektiv formada hazirlanan personaj analizleri. kleopatranin evvelce sezari,sonra antonini nece istifade etmeye chalishan hilegar,iki uzlu shexsiyyeti,avqustun sakit gorunushunun altinda gizlenmish sosyopatligi, bir sozle bu shexsiyyetlerin tarixde elediyi,agilda 'niye?' sualini yaradan hadiselerin sebeblerini bu serialin analizinde gore bilersiz.

    bir sozle,her seriasini maragla izleye bileceyiniz,indiye qeder chekilmish en gozel tarixi seriallardan biri. digeri ise,yene *bbc*nin *lev tolstoy*un herb ve sulhu esasinda erseye getirdiyi *war and peace* serialidirki,vaxtim olanda o barede de yazmagi planlashdiriram.

    yazinin bu qeder uzun olma sebebi de uzun muddetdirki sozlukde yazdigim ilk entry olmasinin verdiyi acliqdi,yeqin.

6 əjdaha

fripp
#261714


29.10.2017 - 20:10
+465 oxunma



hamısını göstər

üzv ol

...