bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

...

ikinci qarabağ müharibəsi

əjdahalar   googlla
ilham əliyev - başlıqları alt alta oxumaq - cəmşid naxçıvanski adına hərbi lisey - 2020 - arəstə baxışova - 13 sentyabr 2022 zəngəzur əməliyyatı - kaş ki doğulmayaydı deyilən məşhurlar - sözaltı sözlük - azərbaycan
    84. eksisozluk'de gorduyum mentiqli bur yazi:

    savaşın ortasında ordu ya da yönetici eleştirmek bence doğru değil.
    azerbaycan ordusunun ilerleyişi bakıldığı zaman yavaş gibi görünebilir ancak ilerleme olduğu ve ermenistan'a karşı üstünlük sağlandığı aşikar. eğer yeterli zaman verilse azerbaycan topraklarını kurtarabilir.

    azerbaycan ordusunun ermenistan'dan kat be kat üstün olduğunu iddia etmek doğru olmaz. silahları paranız olsa bile alamadığınız durumlar oluyor. azerbaycan'a bizim sağladığımız silahlar iha ve çnra benim gördüğüm. biz tank ya da savaş uçağı üretemiyoruz ki azerbaycan'a verelim. ermenistan'a ise rusya elindeki hurdaya ayıracağı silahları bile verse çok büyük kaynakları olur.
    ikinci husus bir yeri geri almak için savunma yapan taraftan çok daha fazla kaynağınız olması lazım.

    bu zaman aliyev ya da azerbaycan ordusu hakkında eleştiri yapılacak zaman değil. eğer azerbaycan devlet aklı varsa sorunlu alanları zamanla düzeltecektir.
    bu konuda ayrı bir husus da ermeni destekçileri ermenileri aklamak için aliyev'i vs suçluyorlar. bu tür propagandalara da kanmamak lazım.

    bir başka konu azerbaycan topraklarının işgal edilmesi, türklerin katledilmesi meselesi sadece ermenistan'la açıklanabilecek bir durum değil. batılı devletler (abd, ingiltere, fransa, almanya, rusya vs) kendilerine yakın gördükleri grupları destekliyor türklere karşı saldırı yapmaları için teşvik ediyorlar. bunun yanında bazı müslüman devletler de türklere karşı savaşta batılılarla birlikte hareket ediyorlar. yani global düzeyde bir türk karşıtlığı var. bunu biz balkanlarda, kafkaslarda, doğu avrupa'da, orta asya'da gördük. türklere tarihin en büyük katliamları yapıldı, batılı devletler ve doğu'daki sözde müslüman devletler bu katliamları desteklediler. bize karşı bu düşmanca tavrı aşacak kadar güçlü değiliz. o yüzden diplomasi ile dostlarımızı artırmalı, düşmanlarımızı azaltmalıyız. rasyonel olmalıyız ulaşabileceğimiz hedefleri iyi belirlemeliyiz, sabırlı olup hakkımızı alacak uygun zamanları beklemeliyiz. ekonomik ve askeri olarak bize karşı yapılacak saldırılara hazır olmalıyız.
    fevri davranmak yerine rasyonellikten uzaklaşmadan azerbaycan'ın mücadelesine devam etmesi lazım. kurtarılanlar sıfırdan büyüktür. bulunulan pozisyondan daha kötü pozisyona düşecek hatalardan kaçınmak gerekir. gerekirse bir 30 yıl daha beklenir. sabırlı olmak gerekir.

    şu anda rusya hakem rolü oynamaya çalıyor. her ne kadar hakem taraflı da olsa rusya'yı karşımıza alarak başarıya ulaşamayız. bölgeye başka bir gücü de zaten sokamayız. (olaya müdahale edecek güç de ermenistan taraftarı olacaktır.) şu anki koşullarda azerbaycan ordusunun kısa vadede işgal edilen toprakların hepsini kurtaracağını sanmıyorum. yapılacak en rasyonel hareket kurtarılan bölgelerde ermeni saldırılarına karşı tahkimatı güçlendirmektir. bunun yanında kısa vadede alınabilecek olan köy, tepe vs varsa onları kurtarmaktır. ayrıca iha'lar ile işgal atlındaki topraklarda ermenistan hedeflerine taarruz edilebilir. rusya, azerbaycan'ın büyük bir taarruz yapmasına bu saatten sonra izin vermez.

    allah (c.c.) azerbaycan'daki kardeşlerimizn yardımcısı olsun.
    link link



hamısını göstər

üzv ol

...