bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

...

nida vətəndaş hərəkatı

əjdahalar   googlla
17 aprel 2014 həbsdəki nidaçıların aclıq aksiyasına başlaması - yazarı sözlükdən soyudan şeylər - zaur qurbanlı - nida - modların arada bir error verməsi - 33-cü dərəcədən mason - d18 hərəkatı - gəl!r!k - prezident seçkilərinə gedərkən nə haqda düşünəcəm
    35. səsi ölkə xaricindən gələn hərəkat

    http://blog.radikal.com.tr/Sayfa/yeni-bir-halk-hareketi-yukseliyor-kafkaslarda-20490




    --sitat--

    Arap Baharı nasıl ki Ortadoğu'da patlak verdiyse, yakın zamanda da Kafkaslarda tüm dünyayı sarsacak bir halk hareketi gelişiyor. Hareketten bahsedecek olursak eğer, N!DA halk hareketi, sadece Azerbaycan'la sınırlı kalmayıp, Türkiye, Almanya'da, Hollanda başta olmak üzere Avrupa'nın dört bir yanında, şehir üniversitelerinde örgütleniyorlar. N!DA halk hareketinin temel özelliği, Azerbaycan'daki Aliyev diktatoryasına muhalefet eden bir oluşum ve adından da anlaşılacağı gibi geniş kitlelere hitap etmeyi amaçlıyor. Bu hareketin önündeki engellere değinecek olursak, Bakü'de ya da herhangi bir Azerbaycan şehrinde özgür bir biçimde kendilerini ifade etmekte zorlanıyorlar. Çünkü; Aliyev rejimi buna izin vermemektedir. 2008 Cumhurbaşkanlık seçimlerinde Yüzde 98'le başa gelen Aliyev, bütün güçleri kendi elinde toplamış durumda. Yakın zamanda da cumhurbaşkanlık seçimleri olacak. Aliyev saltanatına değinecek olursak, muhalefet parti liderleri televizyonlara çıkamıyor, muhalefet gazeteleri reklam alamıyorlar, halk sokakta istediği gibi gösteri yapamıyor. Gösteriler yapıldığı anda polisin, göz yaşartıcı bombalarına, plastik mermilerine ve şiddetine maruz kalıyorlar.
    N!DA hareketi, orduda yaşanan meçhul asker ölümlerine dikkat çekip protestolar düzenleyerek Azerbaycan kamuoyunun desteğini de almaya çalışmıştır. Yapılan gösterilerden bir gün önce N!DA halk hareketi üyesi 3 genç öğrencinin tutuklanması da, Aliyev rejiminin ne kadar da korkak olduğunu belli etmesi açısından iyi bir örnektir. Çünkü tutuklanan bu 3 genç öğrencinin yaşları henüz 20 bile değildir. N!DA halk hareketinin içeriğinden bahsetmek gerekirsek, bu hareket herhangi bir siyasi eğilimi olmayıp, halk hareketi söyleminin ön planda olduğu bir örgüttür. Akabinde, içinde hem sol görüşlü hem sağ görüşlü hem de milliyetçi ve muhafazakar görüşe sahip birtakım insanlar var. Bu hareket, Aliyev rejiminden o kadar bıkmış ki, örgütün amacı siyaset değil, tam aksine Aliyev rejimini düşürüp, yerine adaleti sağlayan sosyal demokrat bir iktidarı yeğliyorlar. Şöyle devam edersek; N!DA'nın siyasi görüş fark etmeksizin demokrasi, hak ve adalet isteyen insanların bir araya geldiği bir hareket olduğunu görüyoruz. Başka bir konuya dokunacak olursak, o da ülkedeki valilerin ve bürokratların toplumun en üst tabakasını oluşturması...
    Azerbaycan'da valiler ve bürokratlar toplumun en zengin safını oluşturmakta ve ülke genelinde de büyük bir rüşvet sistemi hegomonyası var. Yani rüşvet vermeden hiçbir işin olmuyor. iş adamı da olsan, fakir de olsan rüşvet vermezsen işlerin rast gitmiyor bu ülkede. Ülke servetinin büyük çoğunluğu, valilerin ve bürokratların komuta merkezindedir. Halk ise fakir, gariban hayatı sürdürmekte. Otoriteye baş kaldırmadan fakir sefil bir hayata devam ediyor. Ülkede muhalefet olan halk hareketleri ve partiler bu düzene karşı çıkıp, ülke servetlerinin daha adaletli bölünmesi için sosyal adalet prensibine önem vermektedir.
    Bir süre öncesine kadar, üye sayısı 100'lerle ifade edilen N!DA, şimdilerde ise 1000'lerle ifade ediliyor. Gerçek bir halk hareketi olma yolunda büyük bir uğraşlar veriyorlar. Gazetelere röportaj veriyorlar, blogları takip ediyorlar, halka gereken bilgileri, haberleri sağlıyorlar. Kısacası, en yakın zamanda verdikleri emeklerin karşılığını alacaklar. Devam edersek eğer, N!DA'nın en önemli özelliği, eylemlerinde şiddete kesinlikle başvurmuyorlar. Gösterilerini demokratik bir şekilde, dövizlerle dile getirerek dikkat çekmeye çalışıyorlar. Son olarak, Azerbaycan belki de babadan oğula geçen siyasetten, N!DA halk hareketi sayesinde kurtulabilir.

    --sitat--



hamısını göstər

üzv ol

...