bugün wiki təsadüfi son
sözaltı sözlük
məsləhət postlar mesaj Profil

autizm



facebook twitter əjdaha lazımdı izlə dostlar   mən   googlla
asperger sindromu - ben x - exolaliya - azərbaycanda sağlamlıq imkanları məhdud uşağın valideyni olmaq - savant sindromu - atipik autizm - genie wiley - gut-brain axis - ən gözlənilməz sonla bitən filmlər
dostlarının yazdıqları:

2. autistlerin xesteliklerine verilen ad. sudan qorxma kimi fobiyalarıda mövcuddur. türkiyede ibtidai sinifde yaşanan bir hadisede müellm ders erefesinde "atatürk ölmedi, içimizde yaşayır" deyer. sinifde olan autist uşaq bu sözden sonra su içmez. çünkü o su içse atatürkün içinde boğulacağına inanar. uşaqda su fobiyası yarandıqdan sonra hekimler bunun qarşısını ala bilmezler. sonre müellim su fobiyasının onun dediyi sözden qaynaqlandığını anlayar ve dersde " atatürk ölmedi, içimizde yaşayır, o eyni zamanda çox yaxşı bir üzücüdür" deyer. bu sözden sonra autist uşağın suya qarşı olan qorxusu biter. eslinde bu nümune autistlerin doğurdanda qeyri-adi zekaya sahib olduqlarının bir göstericisidir. bu arada xestelikle maraqlananlar yaşanmış heyat hekayesine esasen çekilmiş bioqrafik temple grandin filmini izlemelidirler.
8. deməli fehmi kaya adında bir embesil var hansı ki, adam dərnək* adana otistik çocuklar sağlık ve eğitim derneği başkanıdı həm də sosioloqdu. sosiologiyanın mamışını dağıtmış bir lülüşdü yəni. niyə dağıtmış? çünki adam çıxdığı proqramın birində qayıdıb deyib ki, "autizmli uşaqlar anadangəlmə ateistdirlər, onları inanclı hala gətirəcəyik". bəlkə buna müvəffəq oldun, avtomatikləşdirilmiş hərəkətlərlə vərdişini yarada bildin uşağın, oturub namaz qıldırdın, amma ay götvərən səni nağayracağıq? səndən ki, insan olmayacaq. deyil insan canlı belə deyilsən sən. kötüyün oğlu götüş.
13. bu cox axmaqca bir hissdi bilirem ancaq bugun coxunu gorub duygulandigim usaqlar. ekser valideynleri kederli olur. yeqin usaqlarinin geleceyinin yox oldugunu fikirlesirler. asperger ile xeyli ferqlenirmis. autizmli usaqlarda ilk etaj iq testinde veziyyet daha asagi olurmus. aspergerlerde ise daha cox sosial problemler uze cixir ve eslinde sosiallasmaq isteyib sosiallasa bilmemek meselesi var imis.



hamısını göstər

autizm