Gündemi BBC Türkçe'den takip etmek artık WhatsApp'ta da mümkün. Bizim xəbərimiz birbaşa telefonunuza gelmesi için tıklayın.
Afrika'da Ekim 2025 ilə Temmuz 2026 arasında 80 nəfər "sins orqanlarının oğurluğu" ilə bağlı hadisələr baş verib.
BBC Küresel Dezenformasyon İnceleme Birimi'nin altı Afrika ülkesinin kolluk kuvvetlerinden aldığı veriler, bu sıra dışı suçlamanın ne kadar ölümcül ola bilər gözler önüne serdi.
Ölümlə, o, sadəcə bir sözlə başlayıb ki, kişilərin cinsi orqanlarının küçülməsinə və itirilməsinə səbəb ola bilməz.
Bilməsel temeli bulunmayan bu yanlış iddialar, sosial media yayılmış olan dezenformasyon tarafından körüklendi.
Tanzanyalı tamirçi Boniface Mgala, Nisan ayında kendinin cinsi orqanlarının qızıl olduğu olduğuna inanmış insanlar tərəfindən ağır şəkildə dövüldüğü olayı BBC'ye anlatırken, "Birinin cinsi orqanlarının çaldığımızı diye bağırıyorlardı ve qaçacak hiçbir yolumuz yoktu çünkü çok büyük bir kalabalık vardı" dedi.
Xülasə — davamını mənbədə oxuyun.